Test KH 11980 Soll
Opis
KH Test - szybki test twardości węglanowej KH wody stawowej
Wody naturalnych zbiorników śródlądowych zawierają w zależności od podłoża różne ilości rozpuszczalnych soli, przede wszystkim sodu, wapnia, magnezy i potasu. Wpływają one w znaczący sposób na ryby i inne organizmy żyjące w wodzie.
Zawartość całkowitą soli wapnia i magnezu określa twardość ogólna (TwO), zawartość wodorowęglanów i węglanów - twardość węglanowa (TwW). Zachowanie twardości w określonych granicach jest ważne dla zapewnienia optymalnych warunków do rozmnażania ryb i roślin zaopatrując je w esencjonalne makroelementy, wapń i magnez.
Twardość węglanowa wody (KH)
Twardość węglanowa jest miernikiem tymczasowej twardości wody (wodorowęglany wapnia i magnezu). Stanowi ona część twardości wody, która może zostać usunięta z wody poprzez gotowanie. KH bada się poprzez pomiar wodorowęglanu (kwaśny węglan), za pomocą testów KH. W oczkach i stawach właściwa twardość węglanowa powinna być wyższa niż 5 stopni bowiem wówczas otrzymamy wodę zbuforowaną, która nie będzie reagować silnymi wahaniami pH po wprowadzenie do niej kwasów lub zasad.
Sposób użycia:
Napełnij wodą ze stawu fiolkę do połowy.
Zatkaj fiolkę palcem i dobrze wymieszaj potrząsając.
Spoglądając na fiolkę z góry odczytaj wynik na podstawie barwy wody we fiolce.
Jeśli woda zmieni kolor na niebieski –twardość węglanowa jest wysoka (KH> 5) –i jest właściwa.
Jeśli woda zmieni kolor na żółty – twardość węglanowa jest zbyt niska. Zalecane jest zastosowanie produktu Söll TeichFit, który w krótkim czasie podwyższy twardość węglanową powyżej 5. Druga fiolka służy do ponownego sprawdzenia wartości KH po zastosowaniu produktu TeichFit .