Producenci
Promocje
Algo Sol 10L 11160 Soll
Algo Sol 10L 11160 Soll
779,00 zł 720,00 zł
szt.
Zestaw Do Nawadniania Kropelkowego 160 Roślin
Zestaw Do Nawadniania Kropelkowego 160 Roślin
359,00 zł 339,00 zł
szt.
Zestaw Do Nawadniania Trawników 70 m2 Agrodrip
Zestaw Do Nawadniania Trawników 70 m2 Agrodrip
299,00 zł 269,00 zł
szt.
D-Szpilka Do Linii Kroplującej 1 szt
D-Szpilka Do Linii Kroplującej 1 szt
0,25 zł 0,21 zł
SZT
Kwietnik Stojak 100CM Złoty Jakpol
Kwietnik Stojak 100CM Złoty Jakpol
76,00 zł 69,99 zł
szt
Figurka Łabędź Imitacja Ptaka Wodnego Greenmill
Figurka Łabędź Imitacja Ptaka Wodnego Greenmill
119,00 zł 99,99 zł
szt
Ceramiczna Świnka Skarbonka 09.106.11 Polnix
Ceramiczna Świnka Skarbonka 09.106.11 Polnix
9,99 zł 9,00 zł
szt.
Difenor Na Gryzonie Ogrodowe Saszetki
Difenor Na Gryzonie Ogrodowe Saszetki
82,00 zł 79,00 zł
szt.

Multimierz Uniwersalny 405551 Browin

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 16,70 zł 16.70
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Browin
Kod produktu: 580036

Opis

Multimierz Uniwersalny 405551 Browin

Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%).

Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1L soku (moszczu).

Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.

Multimierz Uniwersalny

GŁÓWNE ELEMENY MIERNIKA

- pływak (areometr) z naniesionymi trzema skalami (dla stężenia cukru g/l oraz w stopniach Blg); oraz potencjalnej zawartości alkoholu w %,

- probówka - do przeprowadzenia pomiaru

BADANIE MOSZCZU

W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.

Przykład:

Załóżmy, że odczyt wyniósł dla badanego moszczu 20 stopni Blg, co odpowiada zawartości 200g/l cukru i oznacza, że potencjalna zawartość alkoholu w winie wynosić będzie 9,6 %.

UWAGA:

Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:

- obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie),

- obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne),

Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło22 do 25 Blg°. Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji.

BADANIE BRZECZKI PIWNEJ

Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl